Fit sernik straciatella z borówkami! Przepis!!!

Fit sernik straciatella z borówkami
Przepis odkryła moja koleżanka z pracy, trochę go zmodyfikowałam i jak na fit sernik uważam, że jest naprawdę super!
CHUDY TWARÓG ZAMIAST TŁUSTEGO - zawiera mniej kalorii, a więcej białka
OLEJ KOKOSOWY ZAMIAST MASŁA - zawiera trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, ale są od razu przetwarzane w energię.
ORZECHY ZAMIAST KRUCHEGO SPODU NA MAŚLE I MĄCE - zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyspieszają przemianę materii
KSYLITOL ZAMIAST CUKRU - dostarcza o 40% mniej kalorii, niż tradycyjny cukier, a ponadto ma 8-krotnie niższy indeks glikemiczny.
Smak podkręcają borówki i gorzka czekolada, która wbrew obiegowej opinii nie należy do szkodliwych łakoci. Dostarcza magnezu, potasu i żelaza, przy stosunkowo niskiej zawartości cukrów prostych
składniki na tortownicę (20-24cm)
spód:
150g orzechów nerkowców
75g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
2 łyżki ciemnego kakao ( ja dodałam o obniżonej zawartości tłuszczu)
masa serowa:
750g chudego twarogu
2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
pół szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
1 łyżeczka olejku waniliowego
3 jajka
1,5 łyżki mąki kokosowej ( ew. można zastąpić ziemniaczaną)
tabliczka gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
wierzch:
100g borówek (mogą byc maliny lub truskawki)
wykonanie:
1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
2. Orzechy i wiórki kokosowe miksujemy/blendujemy przy użyciu robota kuchennego do momentu aż zacznie nabierać masłowatej konsystencji. Dodajemy kakao oraz ksylitol i mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno foremki i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni. Idealnie byłoby, gdyby spód po zapieczeniu miał okazje wystygnąć, ale nie jest to konieczne.
3. Twaróg miksujemy na gładko, dodajemy jajka, cukier brzozowy, olej kokosowy, olejek waniliowy i mąkę kokosową. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.
5. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i na wierzch dajemy borówki.
6. Pieczemy w kąpieli wodnej* w temperaturze 150 stopni przez 55 minut.
7. Sernik pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce najlepiej przez noc.
* dzięki tej metodzie sernik nie wysuszy się, a boki pozostaną białe. Jak to zrobić? na blaszce z wodą ułożyć małe foremki do babeczek odwrócone do góry dnem, a dopiero na nich postawić tortownicę.
Smacznego!








Share:

4 komentarze

  1. moja miłość<3 jejku, bajka!<3

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja, wygląda przepysznie :D Poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, ale nigdy takiego sernika nie robiłam :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń